Obavijest:
bstr
IMG_5539-F7

Započeo međunarodni naučni simpozij “Od davnina do današnjice: mjesto i značaj turskog jezika u periodici na Balkanu”

Sempozyum AfişiU petak, 12. maja 2017. godine, u Zenici je svečanim otvaranjem započeo međunarodni naučni simpozij Od davnina do današnjice: mjesto i značaj turskog jezika u periodici na Balkanu.

Organizator simpozija je Odsjek za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji i uz podršku Instituta Yunus Emre u Sarajevu, Ureda za kulturu i turizam ambasade R. Turske u Sarajevu, IRCICA-e, BALMED-a i turske općine Kahramankazan.

Svečanom otvaranju pisustvovali su prof. dr. Dževad Zečić, rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Damir Kukić, dekan Filozofskog fakulteta u Zenici, prof. dr. Edina Solak, šefica Odsjeka za turski jezik i književnost, Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevu i dr. Faruk Berat Akçeşme, direktor BALMED-ovog ureda u Sarajevu. U uvodnom govoru prof. dr. Dževad Zečić rekao je da Univerzitet u Zenici sarađuje sa turskom vladom i da je dio Mevlana programa za razmjenu studenata i profesora. Između ostalog rektor Zečić je rekao da je pored naučnog važan i kulturni aspekt ovog simpozija.

IMG_5538-F1

Dr. Faruk Berat Akçeşme se zahvalio i čestitao organizatorima skupa. Obzirom da radim na univerzitetu znam koliko je teško organizirati ovakav događaj. Stoga, čestitam organizatorima i profesorici Edini Solak na ovom uspjehu! – rekao je dr. Akçeşme. Ukazao je da BALMED u Bosni i Hercegovini radi od 2008. godine i da kroz stipendije daje veliku podršku studentima turskog jezika.

IMG_5543-F2

Simpozij Od davnina do današnjice: mesto i značaj turskog jezika u periodici na Balkanu treba se posmatrati kao još jedan značajan korak na dugome i trnovitome putu koji je Odsjek za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici započeo još 2005. godine – kazala je Edina Solak. Dr. Solak se zahvalila partnerima, profesorima, gostima i studentima na prisustvu ovom događaju.

IMG_5545-F4 (Large)

Simpozij traje dva dana a program, uz naučni dio gdje će učešće uzeti preko 40 izlagača, predviđa i posjete kulturnim sadržajima u Sarajevu i Hercegovini.

 

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*