Obavijest:
bstr
Kliški sandžak korice

KNJIGA: KLIŠKI SANDŽAK od osnivanja do početka Kandijskog rata (1537 – 1645. godine)

Kliški sandžak koriceKLIŠKI SANDŽAK od osnivanja do početka Kandijskog rata (1537 – 1645. godine) autorice Fazilete Hafizović predstavlja historijski osvrt na  teritorijalnu egzistenciju Bosanskog tla u periodu Osmanske vladavine. Knjiga govori o Kliškom sandžaku kao jednoj od upravnih jedinica Bosanskog vilajeta, osnovanog 1537. godine. Većim dijelom se nalazio na teritoriji zapadne Bosne dostižući jednim svojim krakom gotovo centar Bosne. Dalje prema zapadu, zauzimao je prostrane teritorije u Dalmaciji izlazeći na više lokacija i na samu morsku obalu.

Kliški sandžak bio je predmetom interesovanja velikog broja istraživača, ali pretežno onih koji su svoja istraživanja temeljili na izvorima zapadne provenijencije.

Knjiga je bazirana na interpretaciji izvora. Interpretacija povijesne zbilje je validna samo kada je čvrsto zasnovana na izvorima – nikakve konstrukcije, kombinatorika i tome slično ne mogu zamijeniti stameno pismo historije (Michael de Certeau). Teme obrađene u knjizi oslikavaju nastanak sandžaka, njegova naselja i stanovništvo, brojne kontraverze oko dešavanja u sandžaku, historijski osvrti na događaje kao i prikaz tada uglednih i bogatih zvaničnika, te utjecaj njihovih porodica na razvoj društvenih pojava.

Period historije Kliškog sandžaka od njegovog osnivanja do početka Kandijskog rata izabran je zbog toga što će pokazati situaciju kakva je bila u vrijeme uspostavljanja sandžaka, te uspostavu i razvoj osmanskih institucija u periodu kada je išao uzlaznom linijom. Književno djelo KLIŠKI SANDŽAK od osnivanja do početka Kandijskog rata (1537 – 1645. godine) objavio je Orjentalni institut Univerziteta u Sarajevu 2016. godine uz podršku BALMED-a.

Jedan komentar

  1. prof. dr. Mirko Valentić

    Čestitam mojoj Fazileti. Nakon toliko godina od Rata čujem i vidim njenu sliku, Knjigu nisam vidio pa ni imao priliku pročitati, ali poznavajući njenu harnost i njezin znanstveni rad vjerujem da je osmanistika i bosanska historiografija dobila vrijedno djelo. Od srca čestitam, stari prijatelj.

Komentiraj ovo

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*