Obavijest:
bstr
1-mg_2784-large-960x390

BYS: predavanja i klub knjige

U drugoj sedmici mjeseca novembra nastavljene su aktivnosti u okviru Balkanske škole za mlade. Polaznici prve generacije su prisustvovali posljednjem predavanju iz oblasti prava, dok su polaznici druge generacije odslušali drugo predavanje iz historije BiH. Također, obje generacije su uzele učešća u klubu knjige reliziranom u okviru programa.

1-mg_2784-large-960x390

U utorak, 8. novembra, polaznici prve generacije su imali priliku slušati završno predavanje iz oblasti prava koje je održao doc. dr. Vedad Gurda sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Izlaganje dr. Gurde je ovoga puta obuhvatilo predstavljanje osnovnih karakteristika kategorija ustavnosti i ustavnog poretka u određenom društvu sa posebnim osvrtom na ustav BiH.

2-mg_2709-large-1024x683

Polaznici druge generacije su, kroz izlaganje i diskusiju sa dr. Amirom Duranovićem, imali priliku saznati više o organizovanim zajednicama na područjima današnje BiH, te o načinu života tih zajednica kroz antički period i doba srednjovjekovne bosanske države.

3-mg_2730-large-1024x683

U četvrtak, 10. novembra, polaznici obje generacije su učestvovali u klubu knjige. Gost uvodničar mr. Mirnes Kovač je polaznicima nastojao dodatno približiti tematiku koju tretira publikacija Nečasni savez: Grčka i Miloševićeva Srbija. Uvodno izlaganje, kao i upućenost polaznika u tematiku kroz iščitavanje spomenute publikacije, omogućilo je razvijanje plodonosne diskusije i razmjene mišljenja.

4-mg_2798-1024x452